Vo väčšej mise si zmiešame múku, kvasnice a vlažné mlieko a rovnomerne rozmiešame. Takto pripravený "kvások" zakryjeme utierkou, dáme do tepla, a necháme cca pol hodiny kysnúť, kým nám nevybehne a nebude mať bubliny.
V samostatnej mise zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme hotový kvások, do ktorého sme po vykysnutí vmiešali vajcia. Všetko spoločne dôkladne premiešame, aby nám vzniklo tuhšie cesto, ktoré je rovnomerne prevlhčenie. Cesto necháme cca 10 minút odpočinúť.
Potom začneme do cesta postupne zapracovávať zmäknuté maslo, aby nám vzniklo krásne lesklé a vláčne cesto. Môžeme buď rukami, čo je trošku náročnejšie alebo v robote.
Hotové cesto prikryjeme a necháme v teple nakysnúť. Potom si cesto rozdelíme na rovnomerné porcie cca 80g a hnetením vytvarujeme malé guľôčky bez viditeľných zvarov a prasklín. Kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a nechávame medzi guličkami väčšie medzery. Potom znovu prikryjeme vlhkou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme asi hodinu dokysnúť.
Pred pečením potrieme hrčky rozšľahaným vajcom a posypeme podľa chuti napríklad makom alebo sezamom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 12-15 minut do zlatista.
- Veľkosť porcií na hrčky si urobíme podľa toho, aký veľký hamburger chceme mať, takže uvedená gramáž je len orientačná.
- Hrčky nemusia byť iba k hamburgerom, ale ak urobíte guličky naozaj malé, vzniknú vám po upečení úžasné domáce briošky, ktoré môžete potom prikusovať napríklad k mäsu alebo k šalátom.