RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Hamburgerová žemľaZobraziť galériu

Hamburgerová žemľa

Domáca hamburgerová žemľa

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 150 minút


Suroviny na kvások:  
Hladká múka   70 g
Sušené droždie   7 g
Mlieko    120 ml
   
Suroviny na cesto:  
Vajcia 3 ks
Hladká múka   300 g
Polohrubá múka  130 g
Maslo    120 g
Cukor kryštálový 30 g
Soľ 10 g
Sezam, mak  


Vo väčšej mise si zmiešame múku, kvasnice a vlažné mlieko a rovnomerne rozmiešame. Takto pripravený "kvások" zakryjeme utierkou, dáme do tepla, a necháme cca pol hodiny kysnúť, kým nám nevybehne a nebude mať bubliny.
V samostatnej mise zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme hotový kvások, do ktorého sme po vykysnutí vmiešali vajcia. Všetko spoločne dôkladne premiešame, aby nám vzniklo tuhšie cesto, ktoré je rovnomerne prevlhčenie. Cesto necháme cca 10 minút odpočinúť.
 
Potom začneme do cesta postupne zapracovávať zmäknuté maslo, aby nám vzniklo krásne lesklé a vláčne cesto. Môžeme buď rukami, čo je trošku náročnejšie alebo v robote.
 
Hotové cesto prikryjeme a necháme v teple nakysnúť. Potom si cesto rozdelíme na rovnomerné porcie cca 80g a hnetením vytvarujeme malé guľôčky bez viditeľných zvarov a prasklín. Kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a nechávame medzi guličkami väčšie medzery. Potom znovu prikryjeme vlhkou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme asi hodinu dokysnúť.
 
Pred pečením potrieme hrčky rozšľahaným vajcom a posypeme podľa chuti napríklad makom alebo sezamom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 12-15 minut do zlatista.

- Veľkosť porcií na hrčky si urobíme podľa toho, aký veľký hamburger chceme mať, takže uvedená gramáž je len orientačná.
- Hrčky nemusia byť iba k hamburgerom, ale ak urobíte guličky naozaj malé, vzniknú vám po upečení úžasné domáce briošky, ktoré môžete potom prikusovať napríklad k mäsu alebo k šalátom.

Vytlačiť recept

Pre prípravu môžete použiť


LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >