Zobraziť galériu
Kačacia roláda
Kačacia roláda s gaštanovou plnkou
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 150 minút
Kačka |
2 kg |
Anglická slanina |
50 g |
Gaštany |
150 g |
Žemle |
5 ks |
Cibuľa |
100 g |
Maslo |
150 g |
Vajce |
2 ks |
Mlieko |
300 ml |
Muškátový oriešok |
štipka |
Petržlen |
50 g |
Soľ, korenie |
podľa chuti |
Kačku vykostíme a rozložíme na krájaciu dosku kožou dole. Ľahko naklepeme, aby nám vznikol rovnomerný plat mäsa. Osolíme, okoreníme a na mäso položíme na plátky nakrájanú anglickú slaninu.
Jedlé gaštany narežeme na plochej strane plodu, ostrým nožom do kríža a necháme ich vo vriacej vode cca 10 minút povariť. Vodu scedíme a ešte horúce gaštany ošúpeme. Ošúpané gaštany nasekáme na hrubo.
Staršie žemle nakrájame na cca 1cm veľké kocky a dáme do misky. Pridáme na masle restovanú cibuľu, nasekané gaštany, nasekanú petržlenovú vňať, štipku muškátového orieška a soľ. Premiešame a všetko zvlhčíme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajce. Zmes dôkladne premiešame v celistvnú plnku, v ktorej si ale kocky žemle stále držia svoj tvar.
Plnku rozložíme na pripravenú kačku, zabalíme ako roládu a upevníme povrázkom. Roládu vložíme do pekáča, osolíme, pridáme rascu a pečieme v rozohriatej rúre na 170°C cca 90 minút do mäkka.
Podáváme na peknom, zohriatom tanieri.
- Gaštany sa musia ošúpať horúce, po vychladnutí šupka opäť stvrdne.
- Aby bola plnka nadýchaná, zvlhčite žemle na plnku len mliekom a žĺtkami. Z bielka vyšľahajte sneh a nakoniec ľahko vmiešajte do už hotovej plnky.
- Pri pečení rolády môžete vložiť pod mäso pre lepšiu chuť a vôňu nasekanú cibuľu a pár stoniek tymiánu. Kačku počas pečenia pravidelne zalievame výpekom.
- Ak sme si kúpili kačku s vnútornosťami, je dobré kačaciu pečeň nakrájať na kockiy a restovať spoločne s cibuľou do náplne.
Vytlačiť recept