Zobraziť galériu
Škoricová bábovka s brusnicami
Škoricová bábovka s brusnicami
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 6 | Čas: 90 minút
Múka hladká |
300 g |
Vajcia |
2 ks |
Cukor trstinový |
250 g |
Krupicový cukor |
100 g |
Maslo |
160 g |
Mletá škorica |
1 lyžička |
Prášok do pečiva |
10 g |
Jedlá sóda |
5 g |
Vlašské orechy |
150 g |
Kyslá smotana |
240 g |
Sušené brusnice |
150 g |
Práškový cukor |
50 g |
Javorový sirup |
50 ml |
Zmiešame 50 g múky, 125 g trstinového cukru, ½ lyžičky škorice, nasekané a opražené vlašské orechy a 50 g masla. Z týchto surovín vypracujeme prstami mrveničku a odložíme nabok.
Zvyšné maslo vyšľaháme mixérom do peny, pridáme krupicový cukor a pokračujeme v šľahaní. Následne zašľaháme jedno vajce po druhom, potom zašľaháme kyslú smotanu, zostávajúcu múku, škoricu, prášok do pečiva, jedlú sódu a štipku soli. Na koniec primiešame do hotového cesta brusnice.
Rúru predhrejeme na 170 °C. Cesto vlejeme do vymazanej bábovkovej formy týmto postupom: nalejeme 1/3 cesta, posypeme polovicou mrveničky, pridáme druhú tretinu cesta a posypeme druhou polovicou mrveničky a nakoniec poslednou tretinou cesta zakončíme. Pečieme cca 1 hodinu. Či je bábovka hotová, zistíme zapichnutím špajle do bábovky. Musíme ju vytiahnuť čistú.
Bábovku necháme vychladnúť a potom polejeme polevou, ktorú pripravíme zmiešaním javorového sirupu s práškovým cukrom.
Brusnice môžeme použiť aj mrazené, ale po rozmrznutí ich musíme nechať odkvapkať a obaliť v hladkej múke.
Vytlačiť recept