RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Celozrnný perníkZobraziť galériu

Celozrnný perník

Celozrnný perník s čokoládovou polevou

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 8 | Čas: 20 + 60 m


stredné vajce 1 ks
trstinový cukor 100 g
plnotučné mlieko 125 ml
ľubovoľný džem 1,5 lyžice
hladká celozrnná múka 180 g
holandské kakao 1–2 lyžice
prášok do perníka (alebo kypriaci prášok/perníkové korenie) 9 g (alebo ½ + ½ lyžičky)
jedlá sóda ½ lyžičky
mletá škorica ½ lyžičky
soľ štipka
   
Na dokončenie:  
plnotučné mlieko 50 g
tmavá čokoláda 50 g
kokosové lupienky  
maliny sušené mrazom alebo čerstvé  
pekanové orechy na posypanie  

 

Pekáč alebo formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 180 °C.

Robotom alebo v miske vyšľaháme elektrickým šľahačom vajce s cukrom, mixujeme približne 3 minúty. Následne prilejeme olej, mlieko, pridáme džem a všetko dôkladne rozšľaháme.

V separátnej miske zmiešame múku s kakaom, práškom do perníka, sódou, škoricou a soľou. Do zmesi postupne prisýpame mokré ingrediencie a ďalej šľaháme, ale nie moc dlho, pretože cestá s obsahom sódy musia čo najrýchlejšie do rúry a dlhým miešaním len vyháňame bubliny, ktoré sóda vytvára a ktoré potrebujeme.

Cesto nalejeme do pripravenej formy a vložíme do rúry. Pečieme 35 – 40 minút a ku koncu pečenia skontrolujeme perník drevenou špajľou – pokiaľ je cesto hotové, špajľa bude čistá, bez nalepených častí a odrobiniek.

Na chladnúci perník si pripravíme polevu. V dvojplášťovom malom hrnci zahrejeme mlieko – horúce, ale nesmie vrieť –, nalámeme do neho čokoládu a všetko miešame, dokiaľ sa v mlieku dokonale nerozpustí. Polevu nalejeme na perník a rovnomerne rozotrieme. Až keď po pár minútach na povrchu ľahko zaschne, posypeme ju lupienkami, malinami a orechmi a podávame.

 ---------- 

Cesto nešľaháme moc dlho, pretože obsah sódy v zmesi vytvára bubliny, ktoré ho robia nadýchanejším a krehkejším, preto musí hneď do rúry bez zbytočného vymiešavania.
Kokos a orechy môžeme vopred – pred zdobením – nasucho opražiť na panvici.


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >