RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Koláč s čokoládouZobraziť galériu

Koláč s čokoládou

Koláč s čokoládou a karamelom

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 8 | Čas: 70 minút


Cesto:  
Vajce/žĺtok 1 ks
Hladká múka 250 g
Cukor múčka 70 g
Maslo (studené) 125 g
Soľ štipka
Studená voda 3 polievkové lyžice
   
Karamel:  
Cukor kryštál 100 g
Smotana na šľahanie (teplá) 100 ml
   
Čokoládová pena:  
Vajce 2 ks
Plnotučné mlieko 100 ml
Cukor múčka 30 g
Smotana na šľahanie 200 ml
Kvalitná horká čokoláda 200 g


V miske rozšľaháme žĺtok, cukor a lyžicu vody. Múku zmiešame so soľou, pridáme na kocky nakrájané maslo a pomocou prstov spracujeme posýpku, do ktorej primiešame žĺtkovou zmes, a spracujeme hladké cesto. Keby cesto nedržalo pohromade, pridáme po troškách studenú vodu.
 
Rúru predhrejeme na 180° a koláčovú formu vymastíme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme do formy a vytvarujeme do okrajov. Dno poprepichujeme vidličkou.
 
Prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme a pečieme v rúre cca.8-10min. Zložíme papier a necháme ešte tak 5min. dopiecť.
 
Na panvici necháme rozpustiť cukor do hladka a karamelizujeme do orieškovo hnedé farby. Stiahneme z ohňa, necháme zľahka vychladnúť a prilievame horúcu smotanu a spoločne premiešame. Karamel nalejeme na ľahko vychladnutý upečený korpus a necháme vychladnúť.
 
Medzitým si premiešame mlieko s vajciami a cukrom. Zvaríme smotanu, nalámeme do nej čokoládu, necháme rozpustiť a vymiešame do hladka. Po vychladnutí pridáme vyšľahané vajce a štipku soli. Takto pripravenú čokoládovú penu opatrne nalejeme na karamel a pečieme na 180° asi 30 minút.
 
Po vybratí necháme koláč najlepšie cez noc vychladnúť.

Zdobíme čerstvou mätou a múčkovým cukrom

- Do koláčovej formy pod korpus pridáme papier na pečenie, aby išlo cesto lepšie vybrať.
- Na čokoláde je dobré nešetriť a kúpiť naozaj kvalitnú horkú čokoládu.
- Papier na pečenie pod korpusom je dobré potrieť ešte maslom.
- Cesto korpusu sa prepichne vidličkou preto, aby mal vzduch kade utiecť a korpus nepopraskal.

Vytlačiť recept

Pre prípravu môžete použiť

SILIK LT3013 SILIK
LT3013
SILIK LT3017 SILIK
LT3017
CARMEN LT5001 CARMEN
LT5001

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >