Zobraziť galériu
Pliecko z daniela so smotanovou omáčkou
Chutné zverinové rolované pliecko so smotanovou omáčkou
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 120 minút
Pliecko z daniela (stehno) |
800 g |
Mrkva, petržlen, zeler |
všetko po 150 g |
Cibuľa veľká |
2 ks |
Červené víno suché |
0,3 litra |
Jablčný ocot |
1 dcl |
Horčica plnotučná |
3 polievkové lyžice |
Divoké korenie |
5 g |
Tymián |
3 snietky |
Olej |
0,5 dcl |
Maslo |
120 g |
Cukor |
2 polievkové lyžice |
Jalovec |
10 guličiek |
Mlieko |
0,5 l |
Hladká múka |
100 g |
Smotana 31% |
5 cl |
Vývar |
1 l |
Slanina |
80 g |
Soľ, korenie |
podľa chuti |
Citrón |
1 ks |
Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme. Koreňovú zeleninu nakrájame na rezance alebo nastrúhame a restujeme na oleji dozlatista, potom pridáme cibuľu a restujeme spoločne do hneda. Pridáme horčicu, dôkladne zarestujeme, zastrekneme vínom a octom a necháme zavariť. Potom zalejeme vývarom, pridáme korenie a čerstvé bylinky a necháme variť.
Pliecko z daniela rozložíme a prípadne pokrájame na tenší plát, zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme a pridáme natrhaný čerstvý tymián. Na mäso poukladáme na tenké plátky nakrájanú anglickú slaninu a zavinieme ako roládu. Zviažeme špagátom, osolíme, okoreníme a opečieme na panvici, aby sa nám mäso zatiahlo. Opečené mäso vložíme do základu a dusíme do mäkka.
Mäkké mäso vyberieme, základ zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku, dochutíme soľou, cukrom a prípadne octom. Zjemníme smotanou a maslom a cez sitko prepasírujeme, aby sme do omáčky dostali aj rozvarenú zeleninu. Do hotovej omáčky primiešame nastrúhanú citrónovú kôru, roztavenú, na kocky nakrájanú slaninu. Nakoniec ešte spoločne prevaríme.
Podáváme na peknom, predhriatom taniery.
- Na roládu môžeme použiť aj mäso z krku. Je viac prerastené a voňavejšie.
- Mäso nemusí byť len z daniela ale aj z jeleňa alebo srnčie.
- Do rolády môžeme tiež zabaliť hranolky koreňovej zeleniny, mäso má na reze krásnu mozaiku.
- Spolu s tymiánom môžete pridať aj rozmarín, omáčka je potom voňavejšia.
- Miesto jablčného octu môžete použiť aj ocot obyčajný.
- Omáčku môžete miesto pasírovania aj rozmixovať, ale v tomto prípade sa pokúste vyloviť z omáčky všetky koreniny.
Vytlačiť recept