RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Mousse au chocolatZobraziť galériu

Mousse au chocolat

Mousse au chocolat s chilli a mandľovým krokantom s kardamómom

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 8 | Čas: 40 minút


Čerstvo pripravené silné espresso 40 ml
Kávový likér 2 lyžice
Chilli 1-4 - 1/2 lyžičky
Čerstvo zomletý kardamóm 1/2 lyžičky
Jemná horká čokoláda ( 70% - 85 % kakaa) 150 g
Vajce (veľkosti M ) 3 ks
Vanilkový cukor 4 lyžice
Soľ  
Čerstvo pripravená šľahačka  podľa obľuby
   
Na mandľový krokant:  
mandlové lupienky 100 g
cukor 150 g
Čerstvo zomletý kardamóm 1 lyžička

 

Na čokoládovú penu zmiešame v dvojplášťovej rajnici espresso s likérom, chilli a kardamómom. Nalámeme čokoládu a pridáme ku kávovej zmesi. Obsah rajnice opatrne rozpustíme a potom necháme vychladnúť do vlažna. Oddelíme bielky a žĺtky. Žĺtky ušľaháme s vanilkovým cukrom do svetlej peny, potom zmiešame s čokoládovou hmotou. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do čokoládovej hmoty. Penu naplníme do menších nádobiek, zakryjeme fóliou a dáme na 2 až 3 hodiny do chladničky stuhnúť.
Vyložíme plech papierom na pečenie a pripravíme si ďalší kus papiera a valček. Mandľové lupienky opražíme na panvici pri opatrnom miešaní do zlatista, potom ich vyberieme a necháme vychladnúť. V panvici rozpustíme pri strednej teplote cukor. Mal by dosiahnuť iba jemnú karamelovú farbu. Pridáme pražené mandle a rýchlo premiešame, aby sa úplne obalili cukrom. Posypeme kardamómom, znovu premiešame a nasypeme na plech. Ihneď priložíme druhý papier a valčekom vyváľame na čo najtenšiu placku. Musíme pracovať rýchlo, pretože karamel veľmi rýchlo tuhne. Odstránime vrchný papier na pečenie a ostrým nožom v hmote naznačíme prúžky, ale neprekrojíme. Po úplnom vychladnutí karamel v týchto miestach rozlomíme.
Každú nádobku s hotovou čokoládovou penou podľa obľuby dozdobíme kopčekom šľahačky a 1 tyčinkou mandľového krokantu s kardamómom a podávame.
 

 ---------- 

Čokoládovú penu podávame ozdobenú kopčekom šľahačky a tyčinkou mandľového krokantu.

 ---------- 

Niekedy sa čokoláda pri rozpúšťaní zrazí. Ak ju chcete "uviesť do pôvodného stavu", stačí do nej zamiešať pár lyžíc veľmi horúcej vody. Čokoláda bude zase nádherne hladká.
 


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >