Zobraziť galériu
Svatojakubky na karotce se špenátem
Svätojakubky na karotke so špenátom
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 40 minút
Čerstvá karotková šťava |
250 ml |
Čerstvá pomarančová šťava |
250 ml |
Špenátové listy |
0,5 kg |
Maslo |
5 lyžíc |
Veľká biela cibuľa |
1 ks |
Stredne veľké karotky |
2 ks |
Mušle sv. Jakuba, kuchynsky pripravených |
800 g |
Olivový olej na natretie |
Soľ a mletý korenie na dochutenie |
Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno. Karotku očistíme a nakrájame na tenké rovnomerné dlhšie hranolky. Obe šťavy spolu v hrnci povaríme zhruba na jednu tretinu objemu a necháme bokom.
Špenát prepláchneme a na panvici na strednom plameni necháme trochu odležať len s vodou, ktorá zostala na lístkoch, asi 3 minúty. Primiešame kúsok masla, osolíme, okoreníme a necháme bokom.
Zvyšné maslo rozohrejeme a opražíme na ňom cibuľu a mrkvu. Ľahko osolíme a pod pokrievkou krátko, maximálne 10 minút podusíme. Prilejeme zredukovanú šťavu a ešte spolu povaríme, kým šťava zhustne. Osolíme a okoreníme. Kúsky mäsa svätojakubiek osušíme, potrieme olejom a sprudka opečieme, najlepšie na panvici na grilovanie. Hotové mušle sv. Jakuba podáváme so špenátovou zmesou.
Hotové mušle sv. Jakuba premiešamee so zohriatým špenátom a omáčkou a ihneď podávame.
- Mušle sv. Jakuba opekajte len veľmi krátko, rýchlo a prudko, mäso musí zostať v strede čiastočne surové, aby nebolo gumené a tuhé.
- Najčastejšie sa pripravujú na masle, na veľmi rozpálenej panvici, potom sa nechajú ľahko skaramelizovať a servírujú sa posypané čerstvým bielym korením a hrubozrnnou soľou.
Vytlačiť recept