RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Opekané artičokyZobraziť galériu

Opekané artičoky

Opekané artičoky

Obtiažnosť: vysoká | Porcie: 4 | Čas: 60 minut


Stredné artičoky 4-6 ks
Olivový olej 50 ml
Prelisovaný cesnak 2-3 strúčiky
Citrón 2 ks
Veľké olúpané paradajky 4 veľké
Zväzok bazalky (listy) 1 malý
Soľ  
Korenie  


Nejprve připravíme misku s vodou smíchanou se šťávou z 1 citronu. Druhý citron rozpůlíme a necháme po ruce.

Z artičok odstránime tvrdé zelené listy pokým sa nedostaneme k žltým lístkom, ktoré jsú mäkké a dajú sa ľahko pretrhnúť. Odrežeme hornú tretinu artičoky ostrým nožom a s dostatočným kúskom listov. Zo spodnej časti opatrne odkrojíme tuhé zbytky listov. Najväčšiu časť stonky odstránime a zvyšnú malú časť olúpeme škrabkou a odstránime vnútornú vláknitú šupku.  

Stonku a artičoku rozkrojíme pozdĺž na polovicu a režy potrieme citrónom.Tým zabránime hnednutiu práve nakrájanej artičoky. 

Vykrajovátkomna melón vydlabeme strednú chĺpkovitú časť artičoky. Očistené polovice artičok rozrežeme na 4 diely a ihneď vkladáme do misky s citrónovou šťavou (inak artičoky zčernejú). Takýmto  spôsobom postupne spracujeme všetky artičoky. 

 Paradajky nakrájame na štvrtiny a po odstranení semiačok ich nakrájame na väčšie kúsky. Vo veľkej panvici rozpállime olivový olej, potom teplotu trochu zmiernime. Pridáme osušené, mierne osolené artičoky, ktoré v panvici stále obraciamie. Potom stlmíme teplotu a artičoky podusíme šere 3 - 4 minúty pod pokrievkou, aby viac zmäkli.

K artičokám pridáme prolisovaný cesnak a nakoniec paradajky.  Všetko dôkladne promiešame a ešte asi minúty opekáme bez pokrievky.  Panvicu odstavíme odstavíme a do zmesi primiešame umyté a osušené listy bazalky.

Jedlo pred podávaním podľa chuti osolíme, okoreníme a prípadne posypeme strúhaným parmezánom.  

- Stonky veľmi mladých artičok sú  lahodné a krehké, ak sú správne pripravené.  Ošúpeme vonkajšiu vláknitnú šupku malým ostrým nožom, potom stonku pozdĺž nakrájame na hranolky. Povaaríme ich v horúcej osolenej vode a s kvapkou citrónovej šťavy, ktorá pomôže zachovať farbu. 

Vytlačiť recept

Pre prípravu môžete použiť

ZINC LT2072 ZINC
LT2072
ZINC LT2073 ZINC
LT2073
DINE LT9002 DINE
LT9002

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >