Zobraziť galériu
Banán pečený v šupke s karamelovou omáčkou a strúhaným kokosom
Zaujímavá a rýchla úprava banánu
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 45 minút
Banán |
4 ks veľké |
Maslo |
60 g |
Smotana 31% živočišná |
1 dcl |
Cukor krupica |
300 g (na karamel) |
Cukor múčka |
na ozdobu |
Kokos strúhaný |
30 g |
Voda |
2 dcl |
Čerstvá mäta |
na ozdobu |
Do kastróliku nalejeme vodu, prisypeme cukor krupicu a privedieme k varu. Stlmíme a na miernom ohni vodu úplne vyvaríme. Na okrajoch kastróliku sa nám bude napalovat cukor-karamel. Karamel nesmiete miešať. Vznikla by Vám karamelová hruda a tá by sa dlho, ťažko rozvarovala. Pokiaľ bude potrebné, uchopte pevne rajnicu za rukoväť alebo ucho a krúživými pohybmi karamel zamiešajte. Farba karamelu by mala byť tmavo hnedá. Rajnicu s karamelom stiahneme z ohňa, po 5 minútach pridáme maslo a teraz vychladíme na izbovú teplotu. Karamel musí zostať tečúci (ako med). Prilejeme smotanu, pridáme nasucho, dozlatista opečený kokos, a stierkou spojíme. Pokiaľ bude karamel veľmi hustý (tuhší), tak ho na miernom ohni zľahka zohrejte. S karamelom sa Vám bude lepšie pracovať.
Panvicu na sucho rozpálime, pridáme umytý, osušený banán v šupke a po oboch stranách opečieme. Dĺžka pečenia je približne 5 a 5 minút. Dĺžka je závislá na výkone vášho spotrebiča.
Šupku banánu po upečení do polovice roztrhne a aj so šupkou servírujeme.
Zdobíme čerstvou mätou, alebo medovkou.
- Smotanu nesmiete naliať na vriaci karamel, zrazila by sa Vám
- Miesto banánu môžete použiť papayu, mango, baby banány
- Kokos môžete nahradiť rôznymi orieškami
- Smotanu môžete nahradiť kokosovým mliekom
- Pri príprave karamelu buďte opatrní, kvôli vysokej teplote cukru
Vytlačiť recept