Zobraziť galériu
Paprika s omáčkou
Plnená paprika s paradajkovou omáčkou
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 60 minút
Paprika |
4 ks |
Tučné bravčové mleté mäso |
150 g |
Chudé hovädzie mleté mäso |
150 g |
Žĺtky |
3 ks |
Cibuľa stredná |
2 ks |
Varená ryža |
100 g |
Vývar hovädzí |
2 dcl |
Paradajkový pretlak |
250 g |
Mrkva |
150 g |
Maslo |
80 g |
Cukor |
120 g(podľa chuti) |
Múka hladká |
80 g |
Hovädzí vývar |
1,2 l |
Ocet |
7 cl |
Nové koření |
7 kuliček |
Pepř černý |
10 kuliček |
Bobkový list |
4 ks |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Paprika
Papriky umyjeme, osušíme a odrežeme stopku s jadrovníkov. Do misy dáme mleté mäsá, prelisovany cesnak, soľ, korenie, žĺtky, varenú ryžu a najemno nasekanú jednu cibuľu. Opatrne spojíme v jednoliatu hmotu.
Touto zmesou naplníme paprikové struky, dáme do pekáča, nalejeme vývar a pečieme v rúre rozpálenej na 190°C 30 minút.
Omáčka
Maslo dáme do rajnice, rozohrejeme, pridáme najemno nasekanú druhú cibuľu, mrkvu a zľahka speníme. Pridáme divoké korenie, paradajkový pretlak, ocot, cukor a 4 minúty restujeme. Teraz pridáme hladkú múku, 2 minúty zarestujeme, zalejeme vývarom, rozmiešame a na miernom ohni varíme 20 minút. Prilejeme výpek z plnených paprík a premiešame. Dochutíme podľa potreby soľou a cukrom. Takto pripravenú omáčku precedíme na plnené papriky a 5 minút vo vyhriatej rúre dopečieme.
Podávame na pekný, predhriaty tanier.
- Papriky používajte len svetlo zelené. V žiadnom prípade nekonzumujte kapie.
- Paradajkový pretlak používajte kvalitné, môžete použiť drvené paradajky.
- Cukor dajte do základu, skaramelizuje, omáčka lepšie chutí.
- V sezóne paradajok použite len čerstvé paradajky.
- Ak máte radi škoricu, dajte do základu celý škoricový lusk.
- Omáčka bude jemnejšia, keď do nej po úplnom dovarení dáte lyžicu studeného masla.
- Ak zvýšite pomer pretlaku, mrkvy a kvalitne prepasírujeme - rozmixujete, omáčka bude hustá aj bez použitia hladkej múky, bude bezlepková.
Vytlačiť recept