Zobraziť galériu
Rostbíf
Anglický rostbíf s pikantnou omáčkou
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 40 minút
Hovädzí roštenec |
2 kg |
Dijonská horčica |
100 g |
Olivový olej |
50 ml |
Worcester |
30 ml |
Soľ, korenie |
|
|
|
Omáčka: |
|
Majonéza |
200 g |
Kečup |
50 g |
Tabasco |
|
Worcester |
Sójová omáčka |
Mäso očistíme od blán a tuku, potom dôkladne votrieme marinídu, ktorú sme si pripravili z horčice, oleja, worcesteru, soli a čerstvo namletého korenia. Necháme marinovať minimálně dve hodiny.
Mäso sprudka opečieme na pamvici zo všetkých strán, preložíme na pekáč, alebo mriežku a vložíme do rúry. Pečieme pri 150 °C asi pol hodiny. Ak máme dosť času na prípracu, pečieme na 65 °C cca 2 hodiny. Po dopečení vyberte rostbíf z rúry a nechajte mäso ešte asi 15 minút stáť, aby se nám v mäse krásne rozložila šťava.. Mäso bude nádherne šťavnaté, ani nedopečené, ani prepečené.
Ak máte vpichový teplomer, tak na stupeň stredne krvavé by mäso malo mať vnútornú teplotu 60°C.
Na stupeň stredne prepečené stupeň 65°C a na úplne prepečené stupeň 70°C.
Omáčka:
Majonézu zmiešame s kečupem, pridáme lyžičku worcesteru, pár kvapiek sójovej omáčky a pár kvapiek tabasca.
Dôkladne premiešame a podáváme k rostbífu.
Po upečení krájame rostbíf ostrým nožem na tenké plátky
- Čas peččenia je len orientačný, záleží hlavne na veľkosti a váhe mäsa, ktoré pečiete. Naozaj spoľahlivým pomocníkom je vpichový teplomer.
- Ak je roštenec nízky, alebo mäso nedrží tvar, môžeme ho pripevniť povrazom
- Do pikantnej omáčky môžeme pridať nasekané kapary.
- Pri marinovaní môžeme k mäsu pridať pár zväzkov tymiánu a rozmarínu a potom všetko společne opiecť na panvici.
Vytlačiť recept