Zobraziť galériu
Sedliacka zemiaková polievka so sušenými hubami
Jednoduchá, rýchla polievka zo zemiakov, sušených hríbov a zeleniny.
Obtiažnosť: veľmi nízka | Porcie: 4 | Čas: 50 minút
Zemiaky |
300 gr |
Karotka |
150 gr |
Paštrnák |
100 gr |
Kel |
100 gr |
Cibuľa |
1 stredná |
Sušené hríby |
hrsť |
Cesnak |
2 strúčiky |
Kurací vývar |
1,2 l |
Maslo |
60 gr |
Kmín celý |
½ moka lyžica |
Soľ, korenie |
podľa chuti |
Koreňovú zeleninu, zemiaky, cibuľu a cesnak ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Sušené hríbiky cez noc namočíme do studenej vody a necháme ich v chladničke.
V kastróliku rozohrejeme maslo, pridáme rascu, na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, zosklovatíme. Podlejeme vývarom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, na väčšie rezance nakrájanú kapustu a vody zbavené hríby. Všetko varíme do mäkka.
Dochutíme soľou, podľa potreby korením a na záver roztlačeným cesnakom.
Polievku nalejeme do pekného, predhriateho taniera. Môžeme dozdobiť nahrubo nasekaným čerstvým veľkolistým petržlenom.
- Používajte karotku, má v sebe viac cukru a betakaroténu, polievka bude vďaka nej chutnejšia
- Kel môžeme nahradiť bielou hlávkovou kapustou
- Ak máte čerstvé huby, použite ich namiesto sušených, polievka bude voňavejšia
- Kurací vývar môžete nahradiť zeleninovým vývarom - vegetariánska forma
- Polievku môžete zahustiť kvalitnou maslovou zápražkou
Vytlačiť recept