Z mlieka, masla, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme asi 10 minút na teplom mieste nakysnúť. Potom si pripravíme múku, do ktorej rozklepneme vajcia, prilejeme napučaný kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi 1–1,5 hodiny ďalej v teple vykysnúť.
Medzitým zvaríme mak s cukrom a škoricou, pričom do zmesi postupne prilievame mlieko tak, aby vznikla konzistencia pripomínajúca pastu. Potom si očistíme a rozpolíme slivky, prípadne ich môžeme rozrezať na štvrtky.
Zapneme rúru a predhrejeme ju na 180°C. Formu na koláč vyložíme papierom na pečenie a rozprestrieme do nej vykysnuté cesto, ktoré potrieme pripravenou makovou zmesou, a poukladáme polovičky či štvrtkami sliviek. Ak to tak máme radi, môžeme posypať škoricovou posýpkou, ktorú si pripravíme z masla nakrájaného na menšie kúsky – dbáme na to, aby bolo veľmi studené – do ktorého primiešame trstinový cukor so škoricou a špičkami prstov premiešame všetky suroviny na posýpku tak, aby sa vytvorili drobné hrudky, ktorými koláč posypeme. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme zhruba 35–45 minút alebo dozlatista.
----------