RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Staročeská kulajdaZobraziť galériu

Staročeská kulajda

Staročeská kulajda s kôprom a zastreným vajcom

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 45 minút


Múka    100 g
Zemiaky   300 g
Hríbiky    150 g (čerstvé alebo mrazené)
Olej    50 ml
Mlieko    100 ml
Soľ,korenie podľa chuti
Smotana   100 ml
Vývar (zeleninový alebo hydinový) 750 ml
Maslo (studené) 50 g
Cibuľa    100 g
Kôpor    50 g
Vajcia   4 ks
Kmín    štipka
Ocot    podľa chuti
Cukor    1 lyžička


V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a necháme zosklovatieť.
 
Pridáme múku a urobíme si svetlú zápražku, ktorú zalejeme chladným vývarom. Ochutíme soľou, korením, rascou a pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky. Spoločne varíme asi 1/2 hodiny.
Keď sú zemiaky polomäkké, pridáme orestované (alebo povarené sušené) huby, na masle orestovaný nasekaný čerstvý kôpor, cukor, ocot a spoločne ešte tak 15 minút povaríme.
Nakoniec zjemníme smotanou a maslom.
 
Zastrené vajcia varíme v ľahko octovej vriacej vode do polomäkka.

Podáváme na peknom, predhriatom taniery.

- Žĺtky vajec musia byť pri podávaní polomäkké, obalené zrazeným bielkom.
- Miesto vývaru môžeme samozrejme použiť vodu, ale nie je to ono.
- Ak použijeme kôpor sterilizovaný, nedávame ocot vôbec, alebo až nakoniec podľa chuti, pretože kôpor je väčšinou naložený v kyslom náleve.
- Sušené huby pred vložením do polievky povaríme a pridáme do polievky aj s vývarom.

Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >