RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Superzelená polievkaZobraziť galériu

Superzelená polievka

Superzelená polievka so strateným vajcom

Obtiažnosť: nízká | Porcie: 4 | Čas: 45 min


repkový olej 1 lyžice
maslo alebo ghí 1 lyžíce
menší pórik 1 ks
stredne veľká cibuľa 1 ks
česnak 2–3 strúčiky
celer 3 řapíky
väčšie zemiaky 2 ks
zeleninový vývar 1,5 l
listový špenát (mrazený) 250 g
medvedí česnak 250 g
zelená špargľa (nie je nutné) balíček
smotana na varenie (10–12%) 100 ml
muškátový oriešok  
soľ  
mleté čierne korenie  
bio vajce 4 ks
strúhanýá parmezán 40 g

 

 
Pór nakrájame na kolieska a cibuľu nasekáme nadrobno. Očistené zemiaky a stopkový zeler nasekáme na kocky. Cesnak nakrájame na plátky.
 
Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej a maslo, pridáme pór a cibuľu. Restujeme na miernom ohni, kým cibuľa nezmäkne a nespriehľadní – bude to trvať pár minút. Potom prihodíme cesnak, premiešame a restujeme 1 minútu, aby cesnak nezhorkol. Do hrnca následne vhodíme stopkový zeler, premiešame a restujeme ďalšie 2 minúty. Nakoniec pridáme zemiaky a restujeme ďalšie 2 minúty.
 
Restovanú zeleninu zalejeme horúcim vývarom a privedieme do varu. Potom plameň znížime a necháme ju len ľahko pobublávať. Zakryjeme pokrievkou a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Na záver do polievky pridáme špenátové listy a nahrubo nasekaný medvedí cesnak, ktoré necháme iba prehriať. Nakoniec polievku odstavíme z plameňa a rozmixujeme na hladký krém.
 
Časť horúcej polievky odoberieme do mištičky a zmiešame so smotanou, ktorú následne opatrne primiešame k zvyšnej polievke v hrnci. Dochutíme štipkou muškátového orieška, korením a prípadne soľou.

 ---------- 

Hotovú polievku podávame so strateným vajcom a blanšírovanou zelenou špargľou (nie je nutné) a strúhaným parmezánom.

 ---------- 

Aby sa smotana pri spracovaní nezrazila, časť horúcej polievky odoberieme do mištičky a zmiešame ju mimo hlavného pokrmu. Takto pripravenú ju opatrne primiešame do hrnca.
Stratené vajcia môžeme pripraviť aj v potravinárskej fólii – vyložíme jej naberačku alebo hrnček, do ktorého vyklepneme vajcia a uzavrieme. Urobíme uzlík, alebo zaistíme gumičkou, a takto pripravené vajcia dáme do vriacej vody. Vďaka tomuto triku môžeme pripravovať aj viac stratených vajec súčasne.

Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >