RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Vianočka s mandľovými plátkamiZobraziť galériu

Vianočka s mandľovými plátkami

Domáci vianočka s mandľovými plátkami a marinovanými hrozienkami

Obtiažnosť: obtiažna | Porcie: 4 | Čas: 60 minút


Hladká múka kvalitná 250 g
Polohrubá múka 80 g
Droždie 30 g
Mlieko 125 ml
Cukor 180 g
Vanilkový cukor 10 g
Maslo 90 g
Soľ štipka
Citrónová kôra z jedného citrónu
Žĺtky 2 ks
Vajce 1 ks na potretie
Hrozienka 40 g
Rum 3 dcl
Mandle plátkované 30 g


Do misy zmiešame hladkú a polohrubú múku. Uprostred si urobíme jamku, do ktorej nalejeme 2/3 teplého mlieka, asi 40°C. Do mlieka rozdrobíme kvalitné droždie. Pomocou varešky spojíme v jednoliatu hmotu, ktorá je redšia, nezľaknite sa. Povrh poprášime hladkou múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Doba kysnutia je približne 35 minút.

Potom pridáme vanilkový cukor, obyčajný cukor, soľ, maslo, citrónovú kôru a žĺtky. Prilejeme zvyšok teplého mlieka a znova vypracujeme v jednoliatu hmotu. Keď máme cesto vypracované pridáme hrozienka. Cesto necháme opäť vykysnúť, približne 35 minút.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Vyvaľkáme pomocou valčeka na placku a chrbtom ruky vyvaľkáme na valček, asi 35 centimetrov dlhý. Vyvaľkané cestá na konci spojíme, palcom stlačíme a upletieme z nich vianočku.

Na plech dáme papier na pečenie, na ktorý položíme upletenú vianočku a necháme 50 minút kysnúť. Povrh vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C približne 45 minút.
Podáváme na peknej tácke v čase Vianoc.

- Kvalitná hladká múka je Babičkina voľba.
- Cesto nechajte dobre dohladka nakysnúť. Neponáhľajte.
- Hrozienka môžete namočiť do rumu.
- Pozor pri strúhaní citrónu, aby tam nebola biela dužina. Vianočka by bola horká.
- Kvalitný vanilkový cukor si môžete pripraviť sami. Pomocou cukru krupica a čerstvého napoly prekrojeného vanilkového struku.
- Soľ v žiadnom prípade nedávajte do prvého kysnutia.

Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >