Zobraziť galériu
Vianočka s mandľovými plátkami
Domáci vianočka s mandľovými plátkami a marinovanými hrozienkami
Obtiažnosť: obtiažna | Porcie: 4 | Čas: 60 minút
Hladká múka kvalitná |
250 g |
Polohrubá múka |
80 g |
Droždie |
30 g |
Mlieko |
125 ml |
Cukor |
180 g |
Vanilkový cukor |
10 g |
Maslo |
90 g |
Soľ |
štipka |
Citrónová kôra |
z jedného citrónu |
Žĺtky |
2 ks |
Vajce |
1 ks na potretie |
Hrozienka |
40 g |
Rum |
3 dcl |
Mandle plátkované |
30 g |
Do misy zmiešame hladkú a polohrubú múku. Uprostred si urobíme jamku, do ktorej nalejeme 2/3 teplého mlieka, asi 40°C. Do mlieka rozdrobíme kvalitné droždie. Pomocou varešky spojíme v jednoliatu hmotu, ktorá je redšia, nezľaknite sa. Povrh poprášime hladkou múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Doba kysnutia je približne 35 minút.
Potom pridáme vanilkový cukor, obyčajný cukor, soľ, maslo, citrónovú kôru a žĺtky. Prilejeme zvyšok teplého mlieka a znova vypracujeme v jednoliatu hmotu. Keď máme cesto vypracované pridáme hrozienka. Cesto necháme opäť vykysnúť, približne 35 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Vyvaľkáme pomocou valčeka na placku a chrbtom ruky vyvaľkáme na valček, asi 35 centimetrov dlhý. Vyvaľkané cestá na konci spojíme, palcom stlačíme a upletieme z nich vianočku.
Na plech dáme papier na pečenie, na ktorý položíme upletenú vianočku a necháme 50 minút kysnúť. Povrh vianočky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C približne 45 minút.
Podáváme na peknej tácke v čase Vianoc.
- Kvalitná hladká múka je Babičkina voľba.
- Cesto nechajte dobre dohladka nakysnúť. Neponáhľajte.
- Hrozienka môžete namočiť do rumu.
- Pozor pri strúhaní citrónu, aby tam nebola biela dužina. Vianočka by bola horká.
- Kvalitný vanilkový cukor si môžete pripraviť sami. Pomocou cukru krupica a čerstvého napoly prekrojeného vanilkového struku.
- Soľ v žiadnom prípade nedávajte do prvého kysnutia.
Vytlačiť recept