RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Veľkonočný mazanecZobraziť galériu

Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec s hrozienkami a orechmi.

Obtiažnosť: vysoká | Porcie: 8 | Čas: 210 minút


Žloutky   3 ks
Polohrubá mouka  500 g
Hladká mouka   10 g (na poprášení těsta)
Cukr krupice   150 g
Máslo    200 g
Rozinky    50 g
Mandle    50 g
Vlašské ořechy   30 g
Droždí    42 g
Mléko    250 ml
Vanilkový cukr   10 g
Citrónová kůra  z jednoho citronu 
Rum    50 ml
Anýz    špetka
Sůl    špetka


Z droždia, lyžice cukru, vlažného mlieka a dvoch lyžíc múky pripravte kvások a nechajte ho v teple vzísť.
 
Hrozienka dajte do misky a zalejte ich rumom. Medzitým v mise zmiešajte preosiatu múku s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou, nastrúhanou citrónovou kôrou a mletým anízom.
 
Do zmesi pridajte kvások, žĺtka, hrozienka namočené v rume, dve tretiny nasekaných mandlí, nakrájané orechy a nakoniec aj rozpustené maslo. Cesto dôkladne spracujeme.
 
Múkou poprášené cesto dajte do misy, prikryte a nechajte kysnúť asi dve hodiny. Počas tejto doby ho dvakrát alebo trikrát krátko premiešajte vareškou. Do cesta sa tak dostane ďalší vzduch.
 
Vykysnuté cesto ešte raz spracujte, utvorte bochníčky, presuňte ho na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte znova nakysnúť.
 
Predhrejte rúru na 220°C. Mazanec pomažte vajcom, posypte mandľami a dajte piecť.
 
Päť až desať minút pečte sprudka, potom zmiernite teplotu na 150-160°C a zvoľna dopékejte. Prudkým pečením sa uzatvoria póry na povrchu; potom teplotu znížime, aby sa bochníček poriadne prepiekol. Ku koncu pečenia môžete teplotu ešte o 50 stupňov zmierniť a prikryť mazanec alobalom aby sa nám mazanec nepripálil. Pred dopečením pichnite do stredu mazanca špajlu. Ak sa na ňu cesto nelepí, môžete svoje dielo vytiahnuť z rúry.
 
Upečený mazanec ihneď potrite rozpusteným maslom.
Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

- Do cesta môžeme pridať aj štipku muškátového kvetu

Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >