Zobraziť galériu
Grilovaný losos
Grilovaný losos so zelenou špargľou a maltézskou omáčkou
Obtiažnosť: nízka | Porcie: 4 | Čas: 30 minút
Losos |
800 g |
Zelená špargľa |
600 g |
Vajcia (žĺutky) |
3 ks |
Soľ,korenie |
podľa chuti |
Maslo |
100 g |
Biele víno |
50 ml |
Kurací vývar |
100 ml |
Pomaranč |
1 ks |
Zelenú špargľu olúpeme, drevnaté konce odlomíme a dáme do vriacej vody so štipkou cukru variť na cca 5 minút. Povarenú špargľu vyberieme z vody a dáme rýchlo schladiť do ľadovej vody. (Alebo ihneď podávame)
Lososa osolíme, okoreníme a na olivovom oleji pečieme na panvici z oboch strán. Potom ho dáme do rúry na 180°C na 8 minút dorobiť.
V miske premiešame žĺtky, pomarančovú šťavu, biele víno, kurací vývar, soľ, korenie a dôkladne prešľaháme metličkou, až zmes začne peniť.
Zmes za stáleho ohrievania vo vodnom kúpeli šľaháme, kým omáčka nezačne hustnúť a potom postupne primiešavame rozpustené maslo. Omáčku na záver ešte dochutíme citrónovou šťavou, soľou, cukrom a korením.
Pred podávaním ešte môžeme pre lepšiu chuť špargľu zľahka orestovať na masle.
Podávame na pekné, predhriatom tanieri.
- Varenie špargle je rýchle a trvá cca 5-10 minút. Špargľa sa varí na stojato, to znamená hlavičkami nahor, pretože sú krehkejšie a ak by sme ho varili obrátene, bol by uvarený nerovnomerne.
- Omáčka vo vodnom kúpeli sa nesmie variť, zrazila by sa.
- Pri podávaní prelievame omáčkou špargľu.
- Do omáčky je najlepšie použiť šťavu z tzv. krvavého pomaranča
Vytlačiť recept