RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Hovädzie na víneZobraziť galériu

Hovädzie na víne

Hovädzie na víne po taliansky 

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 2–3 hodiny


hovädzie lúpané plece  800 g
červené víno (ťažsie) 700 ml
cibuľa 2 ks
mrkva 2 ks
zeler ½
koreňový petržlen 1 ks
cesnak (nelúpaný) ½ paličky
bobkový list 3 ks
celá škorica kúsok
celý klinček 1 lyžička
čerstvý rozmarín (alebo 1 lyžička sušeného) vetvička
čierne korenie celé a mleté  
soľ  
hladká múka  
olivový olej (extra virgin)  
hovädzí vývar ( na riedenie omáčky)  

 

Celý kus mäsa osolíme a vložíme do väčšej mísy, pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na stredne veľké kusy, veľmi hrubo nasekanú cibuľu, celú škoricu, klinček, celé korenie, rozmarín, neoloúpaný cesnak a takto pripravené mäso  zalejeme červeným vínom tak, aby bolo všetko ponorené. Necháme odpočívať minimálne 12 hodín.

Po tejto dobe mäso vyberieme, osušíme a celé obalíme v hladkej múke. V hrnci rozohrejeme olivový olej a opečieme ho zo všetkých strán dohneda. Medzitým scedíme zeleninu z nálevu, pričom štavu uchová šťávu uchováme.

K opečenému mäsu pridáme scedenú a odkvapkanú zeleninu s korením a restujeme asi 5 minút. Potom z vínnej šťavy z marinády odstraníme cesnak a skoricu zalejemu ňou mäso a privedieme k varu. Teplotu znížime na minimum, priklopíme pokrievku a za priebežného stráženia dusíme asi 2,5 - 3 minúty.

Keď bude mäso mäkké, vyberieme ho a nakrájame na plátky. Ostatné suroviny prepasírujeme alebo rozmixujeme  prípadne zriedime silným vývarom a dochutíme soľou a korením. 

 ---------- 

Výslednú omáčku môžeme zjemniť plátkom mäsa. Podávame so zemiakmi alebo knedlíkmi, ale hodí sa aj k ryži. 

 ---------- 

Mäso možno pripraviť rovnakým spôsobom v tlakovom hrnci. V tomto prípade bude doma varenia približne 1,5 - 2 hodiny.


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >