RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Gaštanovo - zemiaková polievka s rozmarínomZobraziť galériu

Gaštanovo - zemiaková polievka s rozmarínom

Gaštanovo - zemiaková polievka s rozmarínom

Obtiažnosť: nízka | Porcie: 4 | Čas: 35 minut


zemiaky 500 g
jedlé gaštany (kuchynsky upravené) 250 g
zeleninový vývar 750 ml
tvaroh alebo žervé 100 g
tmavý chlieb 2 plátky
rozmarín 3 vetvičky
olivový olej 1 lžíce
soľ  
korenie  
muškátový oriešok  

 

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky, gaštany rozpolíme a dáme ich do hrnce. Zalejeme vývarom, privedieme do varu, osolíme, okoreníme, stiahneme plameň a zľahka varíme 25 minút. Polievku nahrubo rozmixujeme, primiešame do níej tvaroh a ešte 5 minút povaríme. Chlieb nakrájame na kocky, rozmarín opláchneme a osušíme. V pánvici rozohrejeme olej a opečieme kocky chleba a rozmarín do chrumkava. Polievku prípadne dochutíme soľou a korením.

 ---------- 

Polievku podávame s opečeným chlebom a rozmarínom. 

 ---------- 

Ako „kuchynsky upraviť“ jedlé gaštany
Jedlý gaštan je chránený hneď dvoma obalmi – tuhou vonkajšou a priľnavou vnútornou šupkou. Aby sme sa dostali k samotnému jadru, je potrebné odstrániť obe šupky.
Aby išlo vnútornú šupku lepšie narezať, je vhodné celé gaštany nechať najskôr přibližne 20 minút máčať vo vlažnej vode. Potom ich narežeme dvoma krátkymi ťahmi do kríža a takto ich môžeme buď piecť v rúre na plechu asi 30 minút alebo variť. 

Vonkajšiušupku potom ošúpeme a vnútornú stiahneme. Kým sme gaštany varili, šúpeme ich po jednom – neupravené nechávame vo vode, inak vnútorná šupka prischne a ide len veľmi ťažko odstrániť.
Ošupený gaštan je po tejto procedúre tzv. kuchynsky upravený a můžeme s ním ďalej pracovať. 
Pečené gaštany majú výraznějšiu, prírodnú príchu po dyme. 


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >