Zobraziť galériu
Roláda z jahňacieho pleca
Roláda z jahňacieho pleca plnená listovým špenátom
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 120 minút
Jahňacie plece |
800 g |
Anglická slanina |
100 g |
Cibuľa veľká |
2 ks |
Cesnak |
3 strúčiky |
Listový špenát |
200 g |
Tymián |
2 snietky |
Olej |
100 ml |
Hladká múka |
100 g |
Vývar |
1 l |
Slanina |
80 g |
Soľ, korenie |
podľa chuti |
Jahňacie pliecko rozložíme, očistíme od prebytočných blán a tuku a rozkrojíme ho tak aby sa z neho dala zrolovať roláda. Rozložené mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, a posypeme natrhaným tymianom. Na tenké plátky nakrájanú anglickú slaninu poukladáme na roládu a na slaninu rozložíme orestovaný listový špenát, do ktorého pri restovaní pridáme cesnak, a osolíme ho. Roládu zabalíme a zamotáme povrázkom.
Cibuľu nakrájame na plátky, vložíme do pekáča a na cibuľu položíme zabalenú roládu. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu, podlejeme vývarom a pečieme prikryté pokrievkou alebo alobalom na 160°C cca 1 hodinu. Pred koncom pečenia roládu odklopíme a dopečieme na farbu.
Roládu vyberieme, cibuľu orestujeme do hneda, zaprášime múkou, zarestujeme a zalejeme vývarom. Necháme prevariť, dochutíme soľou, korením a môžeme aj štipkou cukru. Precedíme cez sitko, zjemníme lyžicou masla, a môžeme podávať.
Podávame na peknom, predhriatom tanieri. Servírujeme s klasickou prílohou.
- Na roládu môžeme použiť aj mäso z krku. Je viac prerastené a voňavejšie.
- Špenát môžeme použiť čerstvý alebo mrazený. Ak máme čerstvý špenát, dôkladne ho prepláchnite vodou, je v ňom veľa piesku. Z mrazeného špenátu zase vymačkajte všetku vodu.
- Spolu s tymiánom môžete pridať aj rozmarín, mäso je potom voňavejšie.
- Do hotovej šťavy môžeme primiešať na kocky nakrájanú a orestovanú slaninu
Vytlačiť recept