Zobraziť galériu
  Roláda z jahňacieho pleca
  Roláda z jahňacieho pleca plnená listovým špenátom
  Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 120 minút
  
  
	
		
			| 
				Jahňacie plece | 
			
				800 g | 
		
		
			| 
				Anglická slanina | 
			
				100 g | 
		
		
			| 
				Cibuľa veľká | 
			
				2 ks | 
		
		
			| 
				Cesnak | 
			
				3 strúčiky | 
		
		
			| 
				Listový špenát | 
			
				200 g | 
		
		
			| 
				Tymián | 
			
				2 snietky | 
		
		
			| 
				Olej | 
			
				100 ml | 
		
		
			| 
				Hladká múka | 
			
				100 g | 
		
		
			| 
				Vývar | 
			
				1 l | 
		
		
			| 
				Slanina | 
			
				80 g | 
		
		
			| 
				Soľ, korenie | 
			
				podľa chuti | 
		
	
 
  
	Jahňacie pliecko rozložíme, očistíme od prebytočných blán a tuku a rozkrojíme ho tak aby sa z neho dala zrolovať roláda. Rozložené mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, a posypeme natrhaným tymianom. Na tenké plátky nakrájanú anglickú slaninu poukladáme na roládu a na slaninu rozložíme orestovaný listový špenát, do ktorého pri restovaní pridáme cesnak, a osolíme ho. Roládu zabalíme a zamotáme povrázkom.
	 
	Cibuľu nakrájame na plátky, vložíme do pekáča a na cibuľu položíme zabalenú roládu. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu, podlejeme vývarom a pečieme prikryté pokrievkou alebo alobalom na 160°C cca 1 hodinu. Pred koncom pečenia roládu odklopíme a dopečieme na farbu.
	 
	Roládu vyberieme, cibuľu orestujeme do hneda, zaprášime múkou, zarestujeme a zalejeme vývarom. Necháme prevariť, dochutíme soľou, korením a môžeme aj štipkou cukru. Precedíme cez sitko, zjemníme lyžicou masla, a môžeme podávať.
 
  Podávame na peknom, predhriatom tanieri. Servírujeme s klasickou prílohou.
  
	- Na roládu môžeme použiť aj mäso z krku. Je viac prerastené a voňavejšie.
	- Špenát môžeme použiť čerstvý alebo mrazený. Ak máme čerstvý špenát, dôkladne ho prepláchnite vodou, je v ňom veľa piesku. Z mrazeného špenátu zase vymačkajte všetku vodu.
	- Spolu s tymiánom môžete pridať aj rozmarín, mäso je potom voňavejšie.
	- Do hotovej šťavy môžeme primiešať na kocky nakrájanú a orestovanú slaninu
 
   
   
  Vytlačiť recept