Zobraziť galériu
Jablkový koláč s treným tvarohom pečený v lineckom ceste
Jednoduchá príprava jablčného dezertu
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 6 | Čas: 60 minút
|
Hladká múka |
250 g |
|
Cukor krupica (do cesta) |
120 g |
|
Cukor krupica (do tvarohu) |
2 polievkové lyžice |
|
Vajce |
1 ks |
|
Maslo |
130 g |
|
Žĺtok |
1 ks |
|
Jablká |
4 ks veľké |
|
Plnotučný tvaroh |
250 g |
|
Smotana 31% |
1,5 dcl |
|
Práškový cukor |
2 polievkové lyžice (do jabĺk) |
|
Škorica |
1 mocca lyžička |
|
Citrónová šťava |
z 1 ks |
|
Hrozienka |
2 polievkové lyžice |
|
Rum |
5 dcl |
Zmäknuté maslo nakrájame na menšie kocky, ktoré dáme do misy s múkou. Pridáme jedno vajce, žĺtok a cukor. Vymiesime cesto, ktoré dáme do potravinárskej fólie a necháme 60 minút v chlade odpočinúť.
Jablká umyjeme, osušíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do misy, pridáme škoricu, práškový cukor, citrónovú šťavu a zľahka premiešame.
Tvaroh dáme do misy, prisypeme hrozienka, najemno nastrúhanú kôru z dôkladne umytého citróna, smotanu, rum, cukor (podľa chuti) a spojíme v jednoliatu hmotu.
Vyberieme si cesto, a kúsok si oddelíme, aby nám zostalo na vrchný poklop. Do vopred vymastenej a vysypanej formy rozprestrieme cesto a to aj cez okraj formy. Nalejeme tvaroh, na ktorý položíme ochutené jabĺčka a všetko priklopíme zvyšným vyvaľkaným cestom. Spoje opatrne palcami a ukazovákmi spojíme, zlepíme.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C približne 40 minút. Dĺžka pečenia je závislá podľa výkonu Vašu rúry.
Po upečení jablkový koláč schladíme a potom posypeme práškovým cukrom
- Jablká môžete nahradiť hruškami.
- Do tvarohu môžete pridať oriešky.
- Do tvarohu môžete pridať semienka z čerstvej vanilky.
Vytlačiť recept