RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Karamelizované tvarohové knedličkyZobraziť galériu

Karamelizované tvarohové knedličky

Karamelizované tvarohové knedličky s marinovanými pomarančovými filetmi

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 90+30+60m


nízkotučný tvaroh 500 g
maslo 80 g
strúhanka 80 g
cukor 100 g
bio citrón 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
žltok 2 ks
soľ  
   
na marinádu:  
pomaranče (po 250 - 300 g) 4 ks
pomarančová šťava cca 300 ml
vanilkový lusk 1 ks
cukr 150 g
citronová šťáva 1–2 polévkové lžíce
brusinky (sklenice) 100 g
vanilkový pepř  
několik lístků máty na zdobení  

 

Na panvici rozpustíme 60 g masla a potom, čo začne peniť na ňom osmažíme strúhanku. Prisypeme 80 g cukru a za stáleho miešania restujeme, kým cukor skaramelizuje a omrvinky strúhanky ľahko zhnednú.
 
Umyjeme citrón horúcou vodou a ostrúhame z neho kôru na jemnom strúhadle, šťavu vytlačíme a odložíme na neskôr. Pripravíme si tiež vanilkový struk, ktorý pozdĺžne narežeme a vyškriabeme dreň. Zmiešame tvaroh so žĺtkami, pridáme časť vanilkovej drene, kôru z citróna a 1 štipku soli. Do zmesi ďalej vmiešame osmaženú strúhanku a následne odložíme na 30 minút do chladu.
 
Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu. Z odležanej zmesi vykrajujeme polievkovou lyžicou rovnako veľké kúsky a tvarujeme ich do guličiek veľkých asi 3 cm. Takto pripravené knedlíky povaríme, skôr ešte lepšie – sparíme – v ľahko vriacej vode približne 6 minút. Potom ich vylovíme a necháme odkvapkať.
 
Zvyšný cukor skaramelizujeme na panvici dohneda, pridáme zvyšok masla, opäť necháme rozpustiť až do spenenia a dobre vymiešame so skaramelizovaným cukrom. Panvicu ihneď stiahneme z platničky a v karamelovej poleve obalíme uvarené guličky, ktoré odložíme nabok.
 
Nožom olúpeme pomaranče a z jednotlivých dielikov vykrojíme filety. Šťavu zachytíme a aj zo zvyšku pomaranča ju vylisujeme. Doplníme pomarančovou šťavou až do ½ litra.
 
Vanilkový struk pozdĺžne narežeme a vyškriabeme dreň. Zvyšný struk použijeme. Pomarančovú šťavu zvaríme s cukrom, citrónovou šťavou, luskom, vanilkovou dreňou a pri strednej teplote varíme v nezakrytej nádobe asi 15 minút, kým sa objem tekutiny nezmenší na polovicu. Odstránime struk a vmiešame brusnice a vanilkové korenie. Tekutinou zalejeme pomarančové filety, priklopíme a necháme minimálne 2 hodiny marinovať.

 ---------- 

Hotové tvarohové knedlíky prelejeme marinádou s pomarančovými filetmi a ozdobíme mätou.

 ---------- 

Knedlíky je lepšie pripravovať na pare, budú potom viac vzdušné. Namiesto obalenia karamelom môžeme podávať rozpustené zhnednuté maslo a škoricový cukor, javorový sirup a mätu.


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >