Na panvici rozpustíme 60 g masla a potom, čo začne peniť na ňom osmažíme strúhanku. Prisypeme 80 g cukru a za stáleho miešania restujeme, kým cukor skaramelizuje a omrvinky strúhanky ľahko zhnednú.
Umyjeme citrón horúcou vodou a ostrúhame z neho kôru na jemnom strúhadle, šťavu vytlačíme a odložíme na neskôr. Pripravíme si tiež vanilkový struk, ktorý pozdĺžne narežeme a vyškriabeme dreň. Zmiešame tvaroh so žĺtkami, pridáme časť vanilkovej drene, kôru z citróna a 1 štipku soli. Do zmesi ďalej vmiešame osmaženú strúhanku a následne odložíme na 30 minút do chladu.
Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu. Z odležanej zmesi vykrajujeme polievkovou lyžicou rovnako veľké kúsky a tvarujeme ich do guličiek veľkých asi 3 cm. Takto pripravené knedlíky povaríme, skôr ešte lepšie – sparíme – v ľahko vriacej vode približne 6 minút. Potom ich vylovíme a necháme odkvapkať.
Zvyšný cukor skaramelizujeme na panvici dohneda, pridáme zvyšok masla, opäť necháme rozpustiť až do spenenia a dobre vymiešame so skaramelizovaným cukrom. Panvicu ihneď stiahneme z platničky a v karamelovej poleve obalíme uvarené guličky, ktoré odložíme nabok.
Nožom olúpeme pomaranče a z jednotlivých dielikov vykrojíme filety. Šťavu zachytíme a aj zo zvyšku pomaranča ju vylisujeme. Doplníme pomarančovou šťavou až do ½ litra.
Vanilkový struk pozdĺžne narežeme a vyškriabeme dreň. Zvyšný struk použijeme. Pomarančovú šťavu zvaríme s cukrom, citrónovou šťavou, luskom, vanilkovou dreňou a pri strednej teplote varíme v nezakrytej nádobe asi 15 minút, kým sa objem tekutiny nezmenší na polovicu. Odstránime struk a vmiešame brusnice a vanilkové korenie. Tekutinou zalejeme pomarančové filety, priklopíme a necháme minimálne 2 hodiny marinovať.
----------
Knedlíky je lepšie pripravovať na pare, budú potom viac vzdušné. Namiesto obalenia karamelom môžeme podávať rozpustené zhnednuté maslo a škoricový cukor, javorový sirup a mätu.