Zobraziť galériu
Polievka z pečeného cesnaku
Jednoduchá a chutná smotanová polievka z pečeného cesnaku s čerstvým majoránom
Obtiažnosť: nízka | Porcie: 4 | Čas: 30 minút
Cesnak |
80 g |
Zemiaky |
200 g |
Smotana 31% |
2 dcl |
Maslo |
80 g |
Hovädzí vývar |
1,2 l |
Čerstvá majoránka |
2 polievkové lyžice |
Muškátový oriešok |
štipka |
Soľ, korenie |
podľa chuti |
Cesnak ošúpeme, nakrájame na väčšie kusy.
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kocky.
Do rajnice dáme maslo, ktoré na miernom ohni rozohrejeme. Pridáme cesnak a len krátko orestujeme. Cesnak sa nesmie sfarbiť. Pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Privedieme k varu. Na miernom ohni varíme 20 minút.
Potom polievku pomocou tyčového mixéra dohladka rozmixujeme.
Prilejeme smotanu, ktorú dve minúty na miernom ohni prevaríme. Dochutíme podľa potreby soľou, bielym korením, možno štipkou cukru.
Polievku zdobíme natrhanými lístkami čerstvej majoránky.
Polievku nalejeme do pekného, predhriateho taniera. Môžeme ozdobiť na masle orestovaným plátkami cesnaku.
- Polievku môžete zahustiť maslovou zápražkou. My sme použili zemiaky. Polievka je ľahšia, bezlepková.
- V sezóne medvedieho cesnaku, môžete cesnak nahradiť medvedím cesnakom.
- Ak máte cesnak s klíčkom uprostred, tak ho pozdĺžne rozpoľte a klíček odstráňte. Klíček spôsobuje zažívacie problémy.
Vytlačiť recept