RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Slimákový Veľkonočný barančekZobraziť galériu

Slimákový Veľkonočný baranček

Slimákový Veľkonočný baranček

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 12 | Čas: 2,5 hodiny


hladká múka 500 g
sušené droždie 1 balíček
cukor 50 g
soľ štipka
rozpustené vlažné maslo 100 g
vajce 2 ks
vlažné mlieko 125 ml
rozpustené maslo na potretie cesta a vymazanie formy 50 g
   
NA NÁPLŇ:  
hrozienka 150 g
cukor 50 g
vanilkový cukor 2 balíčky
lúpaných mandlí 100 g
   
NA POLEVU:  
preosiaty práškový cukor 350 g
citrónová šťava 5–6 lyžíc
marcipán na potiahnutie hlavy, rožkov a očí 200 g

 

Maslom vytrieme formu na chlieb, múku preosejeme do misy a dôkladne premiešame s droždím a štipkou soli. V druhej mise zmiešame vlažné mlieko, oba cukry, rozpustené maslo a vajcia. Obe zmesi premiešame, spracujeme na cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť tak dlho, až takmer zdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí rozdelíme cesto na dve časti, z ktorých prvá bude tvoriť telo barančeka a druhá poslúži na prípravu slimákov.

Zmiešame všetky suroviny na náplň a pripravíme z nich zmes, z ktorej polovicu pridáme k prvej časti cesta, premiesime a vložíme do vymastenej formy. Necháme ešte asi 15 až 20 minút dokysnúť a následne pri 180 °C pečieme asi 30–40 minút do zlata. Upečené cesto vyklopíme a necháme vychladnúť.

Z chleba odkrojíme asi 3 cm široký krajíček na hlavičku. Druhú časť cesta ešte raz dobre premiesime a vyvaľkáme z neho obdĺžnik vysoký asi 1 cm. Potrieme ho rozpusteným maslom, posypeme druhou polovicou náplne a stočíme (najlepšie na dve rolky), ktoré následne ostrým nožom nakrájame na časti silné asi 1 cm. Takto pripravené slimáky pečieme na plechu pokrytom papierom na pečenie v rúre predhriatej na 180 °C asi 20–25 minút.

Zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou, čím si pripravíme polevu, ktorou potrieme telíčko barančeka a vyložíme vychladnutými slimákmi. Z polky marcipánu vytvoríme rožky a oči, druhú polovicu rozvaľkáme na plát a potiahneme celú hlavičku barančeka, ktorú následne k telu pripevníme špajľami. Ostávajúce slimáky podávame k barančekovi ako chutný bonus.

 ---------- 

Po upečení môžeme aj slimáky potrieť polevou z cukru a citrónovej šťavy.
 

 ---------- 

Pre zdravší variant receptu môžeme použiť celozrnnú múku a bio trstinový práškový cukor. V tomto prípade výsledné cesto a poleva budú o niečo tmavšie.
 


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >