Zobraziť galériu
Baklažánová pizza po turecky
Baklažánová pizza po turecky
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 55 minút
Baklažán |
400 g |
cibuľa |
250 g |
cesnak |
3 strúčiky |
hladkolistý petržlen |
1 zväzok |
mäta |
4 lístky |
jarná cibuľka |
4 ks |
nastrúhaná kôra z bio citrónu |
2 lyžičky |
olivový olej |
4 lyžice |
paradajkový pretlak |
2 lyžice |
pasírované paradajky |
500 g |
soľ |
|
čierne korenie |
|
mletá rímska rasca |
1 lyžička |
cejlonská škorica |
1 lyžička |
chilli vločky |
1 lyžička |
mletá lahôdková paprika |
2 lyžičky |
čersvo nastrúhaný muškátový oriešok |
|
cesto na pizzu |
500 g |
Baklažány umyjeme, nakrájame na centimetrové kocky, osolíme a necháme 10 minút odpočívať. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame nadrobno. Bylinky a jarnú cibuľku umyjeme, otrepeme dosucha a nasekáme. Pripravíme si nastrúhanú kôru z biocitrónu.
Pokrájané baklažány znovu opláchneme a dôkladne vytlačíme papierovou utierkou. Na oleji speníme cibuľu, pridáme baklažán a na prudkom plameni 6–8 minút opekáme, kým baklažán nezmäkne. Pridáme cesnak a smažíme ďalšiu minútu. Primiešame paradajkový pretlak a za stáleho miešania krátko orestujeme. Vmiešame pasírované paradajky a varíme ďalších 10–15 minút do zhustnutia. Ochutíme soľou, korením, rímskou rascou, škoricou, čili vločkami, paprikou a muškátovým orieškom.
Rúru predhrejeme na 250 °C. Cesto na pizzu rozvaľkáme na okrúhle placky. Na každú placku nanesieme tenkú vrstvu pripravenej zeleninovej zmesi tak, aby zostal viditeľný okraj 1–2 cm. Placky pečieme vo vyhriatej rúre na strednom rošte cca 8–10 minút alebo pokiaľ okraje nezozlátnu.
Nasekané bylinky a jarnú cibuľku zmiešame s citrónovou kôrou a posypeme hotovú pizzu.
----------
Hotovú pizzu posypeme čerstvými bylinkami a jarnou cibuľkou zmiešanými s citrónovou kôrou, prípadne k zmesi môžeme pridať trochu citrónovej šťavy podľa chuti. Následne zarolujeme a jeme rukami.
Chladené cesto na pizzu vopred rozdelíme na štyri diely. Na pomúčenom doske vytvoríme 4 bochníčky, poprašíme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 30 - 60 min. Pri spracovaní, než vložíme do rúry, musí mať cesto izbovú teplotu.chu citrónovej šťavy podľa chuti. Následne zarolujeme a jeme rukami.
Vytlačiť recept