Zobraziť galériu
Restované ragú z diviačieho stehna s koreňovou zeleninou
Restované ragú z diviačieho stehna s koreňovou zeleninou, červeným vínom, zahustené strúhaným perníkom
Obtiažnosť: stredná | Porcie: 4 | Čas: 80 minút
Diviačie stehno (diviači krk) |
800 g |
Mrkva, paštrnák, zeler |
všetko po 150 g |
Červená cibuľa veľká |
2 ks |
Červené víno suché |
0,5 l |
Červené Portské víno |
1 dcl |
Paradajkový pretlak |
3 polievkové lyžice |
Badyán |
1 ks |
Tymián |
1 vetvička |
Klinček |
6 ks |
Maslo |
120 g |
Cukor |
2 polévkové lžice |
Šípkový džem |
100 g |
Rakytník čerstvý |
15 guličiek |
Tvrdý perník na strouhání |
1 ks |
Smetana 31% |
5 cl |
Vývar |
1 l |
Jalovec |
10 kuliček |
Špek |
80 g |
Sůl, pepř |
dle chuti |
Koreňovú zeleninu, cibuľu očistíme. Zeleninu nakrájame na plátky a potom na väčšie 5 centimetrové hranolčeky. Do rajnice dáme maslo, rozohrejeme a koreňovú zeleninu dozlatista orestujeme. Zeleninu nesolíme, nekoreníme.
Osušené a štetiniek z diviaka dôkladne zbavené mäso nakrájame na väčšie kocky 3 x 3 centimetre. Mäso dáme do misy, osolíme, okoreníme a premiešame. Necháme 30 minút odpočinúť.
Sádlo nakrájame na malé kocky, ktoré vyrestujeme v rozpálenom hrnci, pridáme cibuľu, ktorú len zosklovatíme. Pridáme mäso, tymián, badián, klinčeky, borievku a všetko dôkladne orestujeme. Restujeme približne 10 minút.
Zalejeme červeným vínom, portským vínom, pridáme cukor, paradajkový pretlak, rakytník a všetko zvaríme o ¾. Teraz pridáme šípkovú marmeládu, podlejeme vývarom a varíme skoro domäkka. 10 minút pred dovarením pridáme koreňovú zeleninu. Zelenina musí zostať chrumkavá. Omáčku zahustíme nastrúhaným perníkom.
Dochutíme podľa potreby soľou, korením a cukrom.
Podávame na peknom, predhriatom tanieri. Servírujeme ho s klasickou prílohou alebo s pečivom.
- Ak môžete, toto jedlo varíme z krku, má väčší obsah tuku, blán. To všetko sú nositelia chuti.
- Ak nezoženiete perník na strúhanie, omáčku zahustite kvalitnou zápražkou.
- Na úpravu tohto pokrmu je vhodné bariquové víno. Omáčka je plnšej chuti.
- Ak nezoženiete šípkovú marmeládu, nahraďte silným šípkovým čajom. V tomto prípade budete potrebovať viac cukru na dochutenie omáčky.
- Čerstvý rakytník môžete nahradiť rakytníkovou marmeládou, rakytníkovým sirupom.
- Diviačie mäso môžete nahradiť jelením mäsom, danielčím mäsom alebo srnčím mäsom.
- Ak máte kvalitné mäso, falošnú sviečkovicu, pekný oriešok mäso prešpikujte slaninou a ďalej pokračujte v príprave, ako je napísané
Vytlačiť recept