RECEPTY

Šťavnaté hovädzie mäsko, uprostred ružové, ale plné šťavy, to je sen väčšiny gurmánov. Našim cieľom je Vás previesť od nákupu vhodného riadu či náčinia, až po dokonale pripravený moderný pokrm.


Slivkový koláčZobraziť galériu

Slivkový koláč

Slivkový kysnutý koláč s makom

Obtiažnosť: stredná | Porcie: 8 | Čas: 45+60+45m


slivky 300–400 g
mletý mak 250 g
práškový cukor (podľa chuti)  
mlieko (podľa potreby) 100–200 ml
mletá skorica  
polohrubá múka pšeničná 250 g
mlieko 100 ml
vajce 1 kus
droždie 15 g
maslo 50 g
trstinový cukor 4 lyžice
strúhanka 100 g
   
Posýpka:  
maslo 50 g
mletá škorica  
trstinový cukor 4 lyžice

 

Z mlieka, masla, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme asi 10 minút na teplom mieste nakysnúť. Potom si pripravíme múku, do ktorej rozklepneme vajcia, prilejeme napučaný kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi 1–1,5 hodiny ďalej v teple vykysnúť.
 
Medzitým zvaríme mak s cukrom a škoricou, pričom do zmesi postupne prilievame mlieko tak, aby vznikla konzistencia pripomínajúca pastu. Potom si očistíme a rozpolíme slivky, prípadne ich môžeme rozrezať na štvrtky.
 
Zapneme rúru a predhrejeme ju na 180°C. Formu na koláč vyložíme papierom na pečenie a rozprestrieme do nej vykysnuté cesto, ktoré potrieme pripravenou makovou zmesou, a poukladáme polovičky či štvrtkami sliviek. Ak to tak máme radi, môžeme posypať škoricovou posýpkou, ktorú si pripravíme z masla nakrájaného na menšie kúsky – dbáme na to, aby bolo veľmi studené – do ktorého primiešame trstinový cukor so škoricou a špičkami prstov premiešame všetky suroviny na posýpku tak, aby sa vytvorili drobné hrudky, ktorými koláč posypeme. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme zhruba 35–45 minút alebo dozlatista.

 ---------- 

Koláč podávame ešte teplý, ale je veľmi chutný aj vychladnutý.

 ---------- 

Stav pečenia skontrolujeme zapichnutím špajle - ak je po vpichu suchá, máme upečené.


Vytlačiť recept

LAMART ODPORÚČA SPOTREBIČE PHILCO

Moderný vzhľad, špičkové technológie a vysoký užívateľský komfort sú kľúčovými prvkami rúr značky Philco. Varenie nikdy nebolo jednoduchšie. Od obľúbenej pochúťky Vás teraz budú deliť iba dotyky. Stačí zvoliť príslušnú funkciu na displeji a všetko prebieha tak ako má, bez toho aby ste potrebovali kuchársku knihu.

Prejsť na spotrebiče Philco >