Veľkonočný mazanec s hrozienkami a orechmi.
Z droždia, lyžice cukru, vlažného mlieka a dvoch lyžíc múky pripravte kvások a nechajte ho v teple vzísť.
Hrozienka dajte do misky a zalejte ich rumom. Medzitým v mise zmiešajte preosiatu múku s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou, nastrúhanou citrónovou kôrou a mletým anízom.
Do zmesi pridajte kvások, žĺtka, hrozienka namočené v rume, dve tretiny nasekaných mandlí, nakrájané orechy a nakoniec aj rozpustené maslo. Cesto dôkladne spracujeme.
Múkou poprášené cesto dajte do misy, prikryte a nechajte kysnúť asi dve hodiny. Počas tejto doby ho dvakrát alebo trikrát krátko premiešajte vareškou. Do cesta sa tak dostane ďalší vzduch.
Vykysnuté cesto ešte raz spracujte, utvorte bochníčky, presuňte ho na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte znova nakysnúť.
Predhrejte rúru na 220°C. Mazanec pomažte vajcom, posypte mandľami a dajte piecť.
Päť až desať minút pečte sprudka, potom zmiernite teplotu na 150-160°C a zvoľna dopékejte. Prudkým pečením sa uzatvoria póry na povrchu; potom teplotu znížime, aby sa bochníček poriadne prepiekol. Ku koncu pečenia môžete teplotu ešte o 50 stupňov zmierniť a prikryť mazanec alobalom aby sa nám mazanec nepripálil. Pred dopečením pichnite do stredu mazanca špajlu. Ak sa na ňu cesto nelepí, môžete svoje dielo vytiahnuť z rúry.
Upečený mazanec ihneď potrite rozpusteným maslom.